Lenes familie

Jørns familie

Artikler m.m.

Nyheder



 Mail til Lene
Mail til Jørn


In English

Fotoalbum
Hurtigruten 2006
Færøerne 2007
Mosel 2007
Bornholm 2008

Grønland 2008

Rusland 2009

Østrig 2009

Italien 2009
Schwartzwald 2009
Island 2014

 

 

Retur til artikel

Den ældste søn  Peder,

Ved faderen, Peder Jensen Natmands, død i 1812 er han bosiddende i Rakkeby.

I folketællingen 1787 er der kun 1 Peder Pedersen med en passende alder på hele Mors, og han er tjenestekarl hos Mads Pedersen og hans kone Maren Pedersdatter i Rakkeby. I 1801 er han måske tjenestekarl i Tæbring Sogn

Peder fik 3 kendte børn, men ifølge Rakkeby kirkebog, skulle han have et ældre barn:

  1. Peder Christian født december 1812, sikkert død efter 1892
  2. Anders født i august 1815, død 1847
  3. Niels Christian født september 1820 og død marts 1823.

Af Natmandens børnebørn, Peder Pedersens børn:

Kun Anders får børn, nemlig Ingeborg og Inger Maria, se senere.

Det har ikke været let at være barn af natmanden, og militærtjeneste blev det heller ikke til. Det ses af en skrivelse, som præsten sendte til Amtmanden:

Amtmand Ferslew i Tisted ••• 1794. Blandt de indkaldte var den "forhenværende natmands" sønner i Vils, Peder og Anders Pedersen, hvem deres sognepræst, Søltoft -  havde bedet Ferslew se forskånede for søtjænesten, den første, fordi han led af slag, den sidste, fordi han var "uvant ved søen". Landsoldat ønskede derimod endog P. P. at blive.

Hvornår Peder flytter fra Vejerslev til Rakkeby, er ukendt, da han ikke éntydigt kan findes i folketællingen fra 1801, men det næste sikre tegn på hans tilstedeværelse finder vi i Rakkeby i 1806, hvor han i kirkebogen optræder som fadder sammen med Ingeborg Christiansdatter. I Rakkeby kirkebog år 1806 står følgende:

d: 26 April hjemmedøbt et uægte pigebarn kal: Else Margrethe
Moderen
: Anne Kirstine Andersdat: fra Hanris, udlagt til barnefader Peder Madsen Lind fra Thisted i Thÿe, -- d: 15 Maj blev dåben public:
fadderne:
Ingeborg Christainsd:, Peder Pedersen Wils, Jens March og Christen Nielsen, alle af Racheby

Peder har sandsynligvis boet sammen med Ingeborg, eller i hvert fald kendt hende godt, idet de senere får børn sammen.

Hvor og hvornår de 2 har lært hinanden at kende, vidste jeg på dette tidspunkt intet om, men det viser sig jo senere, at de som fætter og kusine sikkert har kendt hinanden det meste af livet, selv om han var født og opvokset i Vils i det sydligste herred, og hun var fra det nordre herred af øen, i Sønder Dråby, godt 15 km derfra.

Jeg søgte i folketællingerne, for at finde hende før de fandt sammen, og hun var at finde hjemme hos forældrene i folketællingen i 1801, og hun er 22 år gammel. Hjemme bor også med 2 yngre søstre.

Så er der igen tavshed omkring Peder, men i 1812 får han og Ingeborg en søn i Rakkeby:

Rakkeby kirkebog den 2. december 1812: hjemmedøbes et uægte drengebarn, navnl: Peder Christian.
Daaben publiceres 10. jan 1813.

Moderen:
Ingeborg ChristiansDatter udlagt til 
Barnefader: Natmand Peder Pedersen Wils. -
Det er Moderens 4de og faderens 2det Lejermål
fadderne: Skoleholder Christian Christiansens kone, Hans Bodsen af Wils, Peder Nielsen, og Peder Jensen, alle af Rakkebÿe

Som det ses af bemærkningerne om lejermål, har hun tilsyneladende tidligere fået 3 uægte børn. Peder er ikke ret meget bedre, han har 1 tidligere uægte barn, og dette barns skæbne er lige så uvist som det ene af Ingeborgs. Jeg kunne dog forestille mig, at det var et fælles barn, men det er kun en formodning! Den Hans Bodsen af Wils, der er fadder til Peder Christian er gift med Peders søster Mette Marie, min 2 x tipoldemor.

Det ses endvidere, at Peder har overtaget faderens erhverv, men om han er begyndt som natmand før faderens død i maj, eller først efter, kan ikke siges. Jeg kunne forestille mig, at det har været tidligere, da Rakkeby ligger ved Karby i den sydvestlige del af øen, og den gamle Natmand har gjort mange bestræbelser for at komme ud af erhvervet..

Forholdet mellem de 2 er varigt, og jeg går ud fra som givet, at de har levet sammen og haft det, der på den tid kaldtes et ”naturligt ægteskab” , for i 1815 figurerer de igen i kirkebogen i Rakkeby:

d: 31 Augusti født Anders Pedersen, hjemmedøbt 31 August: Daab: publiceret d: 29 Octob:
Moderen Ingeborg Christiansdatter Draabÿe, udlagt til Barne fader hendes søskende barn Natmand Peder Pedersen
Fadderne: Anders Johannesens Hustru, Anne Andersdatter, Christen Blaabergs kone Maren Sørensdatter, Jens March, Peder Nielsen og Jens [Jørgensen] alle af Racheby

Vi ser altså nu, at de er søskendebørn (fætter/kusine), og det er måske grunden til, at de ikke er gift, for det var ikke tilladt, eller måske har en af dem modtaget fattighjælp. Da både Peders farfar og morfar hedder Jens, og Ingeborgs farfar også hedder Jens, må man gå ud fra, at Ingeborgs far, natmand i Sønder Dråby, Christian Jensen er bror til den ene af Peders forældre.

Parret får endnu et barn, nemlig i 1820:

I Rakkeby kirkebog ses d 25. september født Niels Chr. Pedersen, hjemmedøbt 25 september Dåben publ: d: 19. November.
Moderen Ingeborg ChristiansDatt: Draaby, Udlagt til Barnefader hendes SødskendeBarn Natmand Peder Pedersen Wils i Racheby Sogn
fadderne: Jens Nørgaards Datter Maren Jensdatter, Christen Blaaberg, Peder Nielsen, Gaardmand, Christen ??, huusmand, Anders Johannesens Søn, Johan af Racheby Sogn

Denne dreng bliver ikke så gammel, kun godt 2 år gammel.

Vi ser i Rakkeby kirkebog 1823: Niels Christian Pedersen død den 5. marts og begravet den 12. marts. Under stand, håndtering og opholdssted står: Moder Ingeborg Christiansd: udl: til barnefader Peder Pedersen Wils i Rachebÿe Sogn. Alder 2 aar 5 m:

Kun 2 år senere dør Peder
Ved hans død:

Han står i kirkebogen som Peder Pedersen Wils, og hans alder angives at være 55 år og 3 uger.
Anmærkning ved død: Fundet druknet i en tørvegrav

Om erhverv er det ikke let at se, hvad der står, idet første del af ordet er overstreget. Det kan have stået "huus" og der er så skrevet oveni "nat" - sidste del "mand" er helt sikkert.
Peder kommer ulykkeligt af dage ved drukning, som det ses i kirkebogen. Da der ved sessionen i 1794 oplyses, at han ”led af slag”, kan det måske tolkes, at han har fået et epileptisk anfald ved tørvegraven, og har lidt druknedøden i de øjeblikke (eller minutter), han var væk.

Nu står Ingeborg tilbage med de 2 halvstore ukonfirmerede sønner, Peder Christian og Anders, idet den yngste, Niels Christian, jo er død kun 2 år gammel.

Ingeborg formår at komme ud af natmandsmiljøet, og finder et par år senere en ny mand, nemlig en fraskilt mand, snedker Clemen Sørensen fra Hvidbjerg på 45 år. I kirkebogen står:

1828: nr. 1
Fraskilt Mand og Snedker: Clemen Sørensen fra Hvidbjerg, 45 Aar gl: og pigen: Ingeborg Christiansdatter af Racheby Sogn, 44 Aar gl:
Forlovere Gaardmd: og Smed Anders Christensen, og Gaardmand Lars Jørgensen, begge af Tæbring
Vielsen forrettet i kirken April, 4:

Af folketællinger kan man se, at han ud over at være snedker også var rokdrejer, så Ingeborg har ”gjort et godt parti”.
Ved folketællingen i 1834 bor de i Rakkeby, den ældste af hendes sønner, Peder Christian er flyttet hjemmefra,
Ingeborg dør 8. oktober i 1859, og begraves den 14. oktober. Hun bliver 80 år gammel, og Clemen lever stadig.

Hvad blev der af Peders Pedersens børn, natmandens børnebørn?
Peder  Christian født 1812:

Peder bliver konfirmeret i Tæbring kirke 26. april 1829
Senere er han tjenestekarl forskellige steder i nabosognene, indtil han i 1845 kommer til Mollerup, hvor han endnu i 1870 er i samme plads. Han er ikke død i Mollerup frem til 1892. Jeg har intet spor fundet af, at han er blevet gift eller har fået børn.

Anders født i 1815:
Anders bliver konfirmeret i Outrup kirke den 10. april 1831, og bliver hjemme i hvert fald til 1834, hvor han i folketællingen står som ”deres søn” trods det, at det er moderen og stedfaderen, han bor hos. Han bliver som voksen gift med Karen Sørensdatter. Vi møder hende først i Vester Assels.

Her er mere om Karen og Anders

Kilder:
Vejerslev kirkebog
Rakkeby kirkebog
Sønder Dråby kirkebog
Blidstrup Gods skifteprotokol
F. Dyrberg: Natmænd og tatere i Danmark betragtede med hensyn til samfundsforholdene i det hele taget

Retur til artikel

Skrevet af Lene Astrup

Redigeret 1. maj 2007